Mercedes EQ All Electric Forum banner

Nie rozumiem kamery samochodowej

1 reading
15K views 22 replies 16 participants last post by  karl.chandler  
#1 ·
Jaki jest sens systemu kamer samochodowych, jeśli kierowcy muszą go za każdym razem uruchamiać? Czy nie powinno być po prostu automatyczne?

#21 ·
Czy ktoś ma jakieś informacje na temat kamery samochodowej? Czy działają tylko niektóre dyski USB, do którego gniazda USB C należy ją podłączyć itp.? Przychodząc z Tesli, musiałem sformatować dysk w określony sposób, aby działał.

To było naprawdę pomocne, gdy uderzono mnie w tył i użyłem wideo, aby udowodnić, że to wina innych kierowców. Chciałbym zrobić to samo w moim EQE.
Musisz sformatować go w formacie, który rozumie samochód. Jeśli jest to duże urządzenie, powinieneś użyć exFAT. Istnieje również wymóg prędkości, więc możesz stwierdzić, że starsze lub tańsze pendrive'y nie będą działać.

#11 ·
Czy ktoś w USA może potwierdzić, czy kamera samochodowa uruchamia się automatycznie? W ten weekend dziecko robiło wheelie na rowerze na skrzyżowaniu z 4-kierunkowym znakiem stopu i prawie wylądowało oponą na mojej masce. Biorąc pod uwagę, jak niewiarygodna była sytuacja, pomyślałem... potrzebuję teraz kamery samochodowej. Jednak jeśli nie uruchamia się automatycznie, to mija się z celem

#16 ·
Jedyne, co musiałem zrobić, to ustawić miejsce zapisu danych. Na początku zaczęło używać mojego pendrive'a z muzyką, obawiałem się, że nadpisze moją muzykę, gdy się zapełni. Więc dodałem USB o nazwie kamera i ustawiłem go jako miejsce nagrywania. Nawiasem mówiąc, wideorejestrator był oryginalnym wyposażeniem.

#19 ·
Możesz przypisać jeden z 3 przednich portów USB jako rejestrator kamery lub odtwarzacz muzyki. Aby pomóc mi dowiedzieć się, który port jest którym, nazwałem USB Muzyka i Kamera na komputerze, a następnie po włożeniu możesz zobaczyć, który jest którym. W przeciwnym razie w menu zobaczysz tylko numery 1, 2 lub 3.

#20 ·
Jaki jest sens systemu kamery samochodowej, jeśli kierowcy muszą go uruchamiać za każdym razem? Czy nie powinno być po prostu automatyczne?
Myślę, że jest to wspomniane w instrukcji, ale działanie kamery samochodowej podlega przepisom regionu, w którym pojazd jest sprzedawany. Przynajmniej w USA nagrywanie w pętli jest automatycznie włączane za każdym razem, gdy uruchamiasz samochód. Inne regiony prawdopodobnie mają różne przepisy dotyczące prywatności, więc nie byłoby zaskoczeniem, że zachowanie byłoby inne w różnych lokalizacjach.

Jeszcze jedna uwaga dotycząca tej funkcji, potrzebujesz szybkiego urządzenia pamięci USB, aby nagrywać wideo. Użyłem taniego, aby przetestować tę funkcję i po kilku minutach jazdy otrzymałem ostrzeżenie, że urządzenie USB nie jest wystarczająco szybkie, aby nagrywać wideo.

#23 ·
MB nie pozwala na automatyczne uruchamianie kamery samochodowej w Wielkiej Brytanii, twierdzą, że wynika to z ich interpretacji ograniczeń RODO. Oto ich odpowiedź: "Zgodnie z RODO gromadzenie danych osobowych musi być zgodne z zasadami takimi jak przejrzystość, minimalizacja danych i ograniczenie celu. Ponieważ kamery samochodowe często rejestrują przestrzenie publiczne, inne pojazdy i osoby bez ich zgody, istnieją implikacje dotyczące prywatności. Z tego powodu, w wielu interpretacjach prawnych, konieczne jest, aby kierowca aktywnie włączał kamerę samochodową, aby upewnić się, że jest świadomy nagrywania i aby zapewnić możliwość kontrolowania gromadzenia danych. Podsumowując, chociaż RODO nie stwierdza wyraźnie, że kamera samochodowa nie może nagrywać automatycznie, używanie kamery samochodowej, która uruchamia się automatycznie, może prowadzić do niezamierzonego i niezgodnego z prawem przetwarzania danych osobowych. Odpowiedzialność spoczywa na kierowcy, aby zapewnić zgodność nagrań z RODO, co obejmuje świadomość i kontrolę nad tym, kiedy urządzenie nagrywa." Stwierdziłem, że kupując kamerę samochodową i dodając nośnik pamięci, jestem "świadomy i kontroluję, kiedy urządzenie nagrywa". Ponadto, inni producenci samochodów i kamer samochodowych nie zgadzają się z "interpretacjami prawnymi", o których wspomniało MB.