Mercedes EQ All Electric Forum banner

Ogrzewanie siedzeń włącza się automatycznie

9.6K views 4 replies 3 participants last post by  Dar  
#1 ·
Na półkuli południowej zbliża się środek zimy, co w naszej części Australii oznacza sporadyczne minimalne temperatury w niskich jednocyfrowych wartościach (stopnie Celsjusza). Relatywnie rzecz biorąc, nie robi się tu strasznie zimno, ale z jakiegoś powodu od czasu do czasu mój EQA myśli, że potrzebuję włączonego ogrzewania siedzeń i wkrótce po rozpoczęciu niektórych podróży nagle odczuwamy to ciepłe uczucie w pośladkach i proszę bardzo, wskaźniki ogrzewania siedzeń świecą się na trzecim ustawieniu - bez dotykania żadnego przełącznika!

zauważyłem niedawny wątek na tym forum zatytułowany Pre-entry climate control; Uważam, że mój P-eCC jest nieaktywny: logiczny wyzwalacz dla ogrzewania siedzeń. Z pewnością nie zrobiłem nic, aby aktywować P-eCC, więc zastanawiam się, dlaczego ogrzewanie siedzeń włącza się samo, pozornie bez żadnej zachęty.

Byłbym wdzięczny za pomoc w zrozumieniu, co się dzieje - i jak dezaktywować tę funkcję automatycznego ogrzewania siedzeń.

W celu znalezienia rozwiązania zbadałem obszar Komfort/siedzenia w systemie multimedialnym MBUX i odkryłem kinetykę siedzeń. Czy ktoś może wyjaśnić cel i funkcję tej funkcji?

#2 ·
O ile samochód nie ma usterki, podejrzewam również PECC. Nie sprawdziłem dokładnie poniższych informacji, ale mogą one dać do myślenia. Wymieniam je również dla kompletności, ponieważ wiem, że nie zrobiłeś wielu z nich w swoim raporcie. Może warto jeszcze raz sprawdzić następujące kwestie:

"PECC" nie został przypadkowo aktywowany przełącznikiem na desce rozdzielczej. Jest on dość blisko innych przełączników.

Sprawdź, czy w MBUX nie ma ustawionego PROFILU TYGODNIOWEGO dla PECC.

Zawsze dokładnie sprawdzaj, czy ogrzewanie siedzeń lub PECC jest aktywne podczas uruchamiania samochodu, zamiast włączać się nagle podczas jazdy.

Sprawdź w ustawieniach PECC, czy opcja "Klimatyzacja przed wejściem przez kluczyk" jest wyłączona, w przeciwnym razie po odblokowaniu samochodu kluczykiem PECC zawsze się uruchomi!

Zauważ, że PECC działa stopniowo, więc sprawdź, czy kontrolka tego przełącznika jest zapalona, zamiast czekać, aż fotel się nagrzeje.

Jeszcze bardziej nieprawdopodobne, ale możesz zmienić hasło do konta Mercedes Me, aby zapobiec dostępowi.

Uważam, że ten film był bardzo pomocny:

Kinetika siedzenia brzmi jak funkcja, która nieznacznie dostosowuje pozycję siedzenia podczas jazdy, aby zapobiec zbyt długiemu przebywaniu ciała w jednej pozycji-

#3 ·
Bardzo pomocne, dziękuję Dar.

Po przeczytaniu Twoich sugestii i obejrzeniu filmu, sprawdziłem samochód i stwierdziłem, że Pre-entry climate control via key było włączone. To koreluje z moimi doświadczeniami. Zazwyczaj nie zamykam samochodu, ponieważ zawsze jest bezpiecznie garażowany. Ogrzewanie siedzeń włączyło się po zamknięciu samochodu w miejscu publicznym, co odpowiada "sterowaniu za pomocą klucza".

Przypuszczalnie aktywacja ogrzewania siedzeń jest częścią funkcji Pre-entry climate control. Szybko przejrzałem sekcję Pre-entry climate control w aplikacji Mercedes me i zauważyłem, że - jak pokazano na filmie - można kontrolować różne aspekty PeCC za pośrednictwem aplikacji, w tym, za pomocą ustawienia temperatury, odpowiednią Strefę i Siedzenie. "Siedzenie" wydaje się odnosić do ogrzewania siedzeń. Kiedy włączysz Tylko fotel kierowcy, ogrzewanie fotela pasażera z przodu wyłącza się, ale nie mogę znaleźć sposobu na wyłączenie obu ogrzewań siedzeń. Przypuszczam, że podlega to ogólnej kontroli PeCC i jeśli PeCC jest całkowicie dezaktywowany, ogrzewanie siedzeń jest nadal dostępne za pomocą przełączników na karcie drzwi.

Połączony artykuł o kinetyce siedzeń był bardzo pomocny; teraz lepiej rozumiem jego cel, a funkcja jest bez wątpienia najlepiej rozumiana przez wypróbowanie różnych ustawień.

#4 · (Edited)
Edytowano: po tym, jak EQA-S.oz rozwiązał problem.

Użyłem Seat Kinetics raz lub dwa razy, aby to przetestować i działa, ale na razie zostawiłem to wyłączone.

Mam możliwy problem z kinetyką siedzenia, ponieważ czasami odczuwam małe stukania w okolicy lędźwiowej, nawet gdy kinetyka siedzenia jest wyłączona. To jak mini masaż na krótki czas. Wydaje się to występować, gdy zarówno ogrzewanie siedzenia, jak i wymiennik ciepła w kabinie są włączone (jeśli dobrze pamiętam). Pasażer również doświadcza tych dziwnych odczuć stukania w okolicy lędźwiowej.

#5 ·
...Mam możliwy problem z kinetyką siedzenia, ponieważ czasami odczuwam małe odgłosy pukania w okolicy lędźwiowej, nawet gdy kinetyka siedzenia jest wyłączona. To jak mini masaż na krótki czas. Wydaje się to występować, gdy włączone są zarówno ogrzewanie siedzenia, jak i wymiennik ciepła w kabinie (jeśli dobrze pamiętam)....
Być może nadmuchiwane urządzenie lędźwiowe dostosowuje się do nieco mniejszego rozmiaru? Z powodu wyższego ciśnienia gazu wewnątrz urządzenia z powodu ogrzewania siedzenia, ponieważ ciepło powoduje rozprężanie gazu. Czysta spekulacja z mojej strony! Może spróbuj powtórzyć tylko z ogrzewaniem siedzenia i bez ogrzewania kabiny, aby lepiej potwierdzić tę teorię